Magyar Klub - Hungarian Club Woking

A "Nyári élményeim" című nyár végén beérkezett képeslapokból kiállítást szervezünk a Hungarian Cultural Centre Adventi Családi Napján, mely megtekinthető lesz a kézműves teremben az esemény egész ideje alatt. A beküldött képeslapok az Adventi Nap végén elvihetők.
A Képeslapküldő Pályázat kiállítása és eredményhirdetése:

“A gyermekrajzok különleges értékét abban látom, hogy természetes úton engednek betekintést a gyermekek végtelen fantáziavilágába”

West Dorotea

A gyermekrajzok világa: A rajzkészség fejlődése


A szakirodalom szerint a rajzolás kifejlődésének kezdete a második és harmadik életévre esik, azonban már az 1 év körüli gyermekek is előszeretettel húzogatják ide-oda a ceruzájukat a papíron a környezetükben lévő felnőttek, vagy idősebb testvérek írását utánnozva. A vonalaknak ezt a rendszertelenségét, azaz a felnőttek számára értelmetlennek tűnő vonalak kavalkádját hívjuk firkálásnak.

Azonban óva inteném a felnőtt társaimat attól, hogy gyermekeik firkálását alulértékeljék!

Annak ellenére, hogy a firkálás a gyermekeknél még teljesen céltalanul történik, a vonalak rajzolgatása nagyon fontos tevékenysége a kisgyermekkornak és egyben az iskoláskorban elkezdődő írás nélkülözhetettlen előgyakorlata is. A kisgyermek firkáló mozdulatain keresztül és a papíron megjelenő ábráknak képzeletvilágából merített magyarázatai révén képes magától felfedezni az összes olyan firka-alakzatot, amelyekre később szüksége lesz az írás során, anélkül, hogy bárki megmutatná neki. Sőt, magától jön rá arra is, hogy hogyan kell valósághűen ábrázolni a tárgyakat és a környezetét.

A rajzolás fejlődése hasonló szakaszokban megy végbe a beszéd fejlődésével, ami önmagában is utal arra, hogy a kettő egymással rokon kifejezési forma. Viszont a rajzolás a beszéddel ellentétben nem ösztönös tevékenység, hanem utánzási hajlamon alapszik (K. Bühler). Ebből kifolyólag, olyan gyerekeknél, akik gyakran látnak író ás rajzoló felnőtteket, azoknál korábban kezdődnek el az első rajzolási próbálkozások. De ami még ennél a példaadásnál is fontosbb, hogy a gyermek már korán papírhoz és rajzolóeszközhöz jusson.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a rajzkészség kibontakozása egy genetikailag adott fejlődési folyamat mentén halad, ezért 4 éves kor alatt nem szabad a gyermek természetes alkotókészségének fejlődését rajztanítással megzavarni, mert az többet árthat, mint használ. Inkább ösztönözzük, értékeljük a gyermek alkotói kedvét és élvezzük azt, ahogy a gyermekrajzok természetes úton engednek betekintést az alkotóik végtelen fantázia világába!

A rajzkészség fejlődése 0-3 éves korban

Az 1 év körüli gyerekek még gyakran úgy rajzolnak, hogy máshová figyelnek, miközben a rajzeszközt mozgatják a papíron. Rövid ideig figyelnek csak a rajzolásra, a mozdulataik görcsösek és szögletesek, szinte az egész testük együtt mozog az írószerrel. Náluk a mozgás és a mozdulatok élménye ami fontos, és nem az alkotásuk eredménye.

14-18 hónaposan a rajzoló kézmozdulatok elkezdenek differenciálódni, de még mindig a vállmozgás dominál rajzolás közben. A gyermek ténylegesen felfedezi a kézmozdulatok és a papíron hagyott vonalak közötti összefüggést, azonban a rajzmozdulatok a felnőtt számára még mindig esetlegesnek, irányítatlannak tűnnek. Ebben a korban a további fejlődés szempontjából is nagyon fontos, hogy a szülő ösztönzően hasson gyermekére.

2 éves korra a firkák már vízszintes és függőleges vonalakból állnak, amelyek később fokozatosan görbékké alakulnak.

3 évesen a rajzolásnál a felsőkar már mozdulatlan marad és lényegében a csukló veszi át a vonalvezetést. A rajzokban mind a 20 alap firka-alakzat felfedezhető. (Az alap firka-alakzatokat A gyerekek művészetének pszichológiája c. munkájában Rhoda Kellogg és Scott O'Dell különítette el több ezer gyermekrajz elemzése alapján.)

Első három kép fentről és balról:
1. helyezés: Szülinapom a strandon
2. helyezés: Guildfordi kastély
2. helyezés: Balatoni nyár


3. helyezettek:
Cím nélkül
Halakat és teknőst etetek
Traktor
Dinnye

Fent:
1. helyezett: Nyár a Duna-parton
2. helyezett: Katie és anya, Rióban eső után
2. helyezett: Horgászás


Balra a 3. helyezett képek fentről balról:

Lepke
Nyaralás Tenerifén
Traktor
Strandolunk Magyarországon
Olimpiai láng
Születésnapom
Dinnye
Lovaglás
Horgászom Kalocsán
Fürdőkádban locsizunk Viktor és Veronika
Apa és én és Veronika játszik
Repülőgépünk
Tüzijáték
Rendőrautó


A rajzkészség fejlődése 3-6 éves korban

3 éves kortól a gyermek testi-szellemi fejlődésével a céltudatos firkálás is egyre komplexebbé válik. A legtöbb gyermek ebben a korban fedezi fel, hogy egyes vonásalakoknak képjellege, a grafikus jeleknek ábrázolási funkciójuk van. A befejezett rajzokat most már megnevezik, történetet mesélnek róluk, amelyek nem állandóak, hanem a gyermek aktuális gondolati világától függően alkalomról alkalomra teljesen más is lehet.

3 év körül a gyermek elkezd alakzatokat rajzolni a vonal két végének összekötésével. Először a kör, majd a négyzet formáját rajzolgatják előszeretettel. Természetes fejlődés esetén és ha oktatással nem siettetjük ezeknek a formáknak a lerajzolását, a háromszöget 5,5-6,5 évesen, a rombuszt 6,5-7,5 évesen fedezik fel a gyerekek,.

4 éves kor körül fordulópont következik be a gyerekek művészi fejlődésében: keresztezett vonalakból és körből ún. mandalákat rajzolnak. Bár néha nehéz ezeket a mandalákat a sok egyéb vonal között beazonosítani, rajzaikban egyre inkább felfedezhető egyfajta szimmetria és rend. A mandala-kísérletek után a gyerekek megkísérlik elkészíteni első ember-rajzaikat, melyek a mandalához hasonló alakzatokon alapulnak. (A kezek és a lábak a fejből indulnak ki - fej-láb rajzok.)

4-6 éves kor között kezdődik a realisztikus ábrázolás időszaka, azonban a tárgyak és alakok össze-vissza helyezkednek el a papíron. A színválasztásra jellemző, hogy még mindig inkább érzelmi alapokon nyugszik, mintsem a valóságot tükrözi.

Fent:
1. helyezett: Bournemouth tengerpart
2. helyezett: Óriáscsúzda
2. helyezett: Az olimpián jártunk
2. helyzett: Huncut, a kedvenc ló

                                                                      A 3. helyezett képek:

        Tüzijáték a Zalán             Orbit                   Kaméleon      Fókák Amerikában  Budakeszi Vadaspark

            Pillangóház               Egyiptom        Jó étvágyat Őzikék!        Virágoskert              Űrmanók
Kalandparkban voltunk    Virágot szedek   Nyári úszásom       Virágos kert     Szivárvány Madrid felett
         A budapesti                    Strand                 A tenger alatt               Lepke                       Puszta
Repülőgépünk      Állatkert Szegeden    Gyulán voltunk    Tüzijáték Szekszárdon  Szivárvány Kalocsán
                                                          Veronika partija        Bournemouth UK
                                                                        Különdíjat kaptak:
    Úszás Pityesszel        Olimpia a             Tenisz klub          Stározás a kertben    Budapesti állatkert
           és Katával
            
hátsó kertben    

A rajzkészség fejlődése 7-14 éves korban

7 éves kor körük a gyerekek kidolgoznak egy formulát, melyet ismételten alkalmaznak rajzaikban az emberek és más alakok ábrázolására. Minden alak egy közös alapvonalon helyezkedik el.

9-12 éves korban a látószög kitárul és már a részletek is érdeklik a gyermeket. Kezdetét veszi a művészi öntudat kialakulása és egyre nagyobb a kortársak befolyása is. Ebben a korban a gyerekek szeretnek csoportokba verődve alkotni, vagy rajzaikban azt ábrázolni, hogyan dolgoznak együtt az emberek.

12 éves kor fölött még tudatosabbá válik a részletek ábrázolása, megjelenik a mélység, a helyes arányok, színek alkalmazása. A legtöbb ember számára nemcsak a művészi fejlődés, de a művészet iránti érdeklődés is ekkor fejeződik be. Általában nem lehetséges különbséget tenni egy 14 éves és egy felnőtt alkotása között.


Cikkeket összeállította: West Dorotea

Fotók és grafika: Koch Krisztina Katalin

Lentebb
1. helyezett: Tüzijáték Budapesten
2. helyezett: A brüsszeli Atomiumban jártam
2. helyezett: Játék a tengerben

          A 3. helyezett képek fentről balról:

Tüzijáték Budapesten         Adventure Park

Hungarian Performance    Farnhami kastély

                                                                         Különdíjat kaptak:

Úszás a teraszon            Tenisz Klub             Úszás Krisztivel           Spriccelő                Lovagi torna

                                                         Paraolimpia - Olimpiai Park London

Csák János Nagykövet Úr és a Magyar Kulturális Központ támogatásával a nyári témájú képeslapkészítő pályázatunkon való résztvételre hívunk benneteket.

A pályázat leírása lentebb található. Azok számára, akik nem tudják letölteni a dokumentumot, szívesen küldünk emailben elektronikus nyomtatható változatot is.
Kérünk, hogy a dokumentumban található képeslapot vágjátok ki és rajzoljátok rá nyári élményeiteket, kedvenc elfoglaltságaitokat, majd a másik oldalára írjátok meg (vagy szüleiteket kérjétek meg), hogy mit ábrázol a kép, illetve adjatok címet is alkotásaitoknak.
Postai úton küldjétek őket a Magyar Klub címére
.

A beküldött pályamunkák értékelése és díjazása korcsoportonként történik a szeptember 22-i nyitónapon való kiállítással egybekötve.

Ezt követően alkotásaitok a londoni Magyar Kulturális Központ nagytermében is kiállításra kerülnek.

A pályázat nyitva áll minden Angliában élő magyar háttérrel rendelkező gyermek számára, így bátran terjesszétek ismerőseitek körében.

Pályázati felhívás

a Magyar Klub Woking szervezésében „Nyári élményeim” témájú képeslapok készítésére

Fővédnöke Csák János Úr Magyarország londoni nagykövete

Támogatója a Magyar Kulturális Központ (Balassi Institute, Hungarian Cultural Centre London)

A nyári szünet alatt se lankadjon alkotói kedvetek és
osszátok meg velünk nyári élményeiteket a mellékelt képeslap túloldalára rajzolt vagy ragasztott, saját kezűleg készítetek alkotásaitokon keresztül.

Téma: „Nyári élményeim”. A nyaralásotokkal kapcsolatosan bármiről készíthettek képeket: merre jártatok a nyáron, mit láttatok, mi tetszett a legjobban, stb.

Milyen módon pályázhattok:

- az oldalon található Képeslapküldő Pályázat.pdf dokumentumot töltsétek le és a dokumentumban található képeslapot A6-os méretben (A4-es 1/4-e) karonpapírra nyomtassátok ki,

- tegyetek rá megfelelő értékű bélyeget vagy postázzátok őket felbélyegzett borítékokban a képeslapon látható címre,

- a címoldalra írjátok rá a neveteket, elérhetőségeteket (telefonszám, emailcím) és életkorotokat,

- alkotásaitoknak adjatok címet és mellékeljetek egy rövid leírást is.

A képeslapok bármilyen technikával készülhetnek:

festés, rajzolás, collage és természetes anyagok felhasználásával (egy szép préselt virág, emlékezetes falevél, stb.). Kivágott vagy kész anyagok (pl. egy koncertbelépő, állatkerti prospektus, stb.) alkalmazása esetén azok a képeslapnak maximum 50%-át foglalhatják csak el.


Pályamunkák elbírálása:
korcsoportoként történik.

A gyermekenként beküldött pályamunkák száma nem korlátozott.

Alkotások díjazása: a pályázatokat oklevéllel minősíti a zsűri, illetve a korcsoport-győztesekre egy-egy értékes nyeremény vár. Ha nyereményedet nem tudod személyesen átvenni, postai úton juttatjuk el Hozzád.

Pályaművek beérkezési határideje: 2012. szeptember 8.

Kivételes esetben és előzetes egyeztetés után a Magyar Klub Woking Évnyitóján személyesen is leadhatod a pályaműved.

Az alkotások kiállítására és eredményhirdetésre 2012. szeptember 22-én a Magyar Klub Woking évnyitó foglalkozásán (15:00-17:00 óra között) kerül sor. Helyszíne: St Hugh's Church Klubterme, 95 Victoria Road, Knaphill, Woking, GU21 2AA.


További információk a magyarokklubja@gmail.com emailcímen kaphatók.

Kepeslapkuldo Palyazat.pdf Kepeslapkuldo Palyazat.pdf
Size : 522.389 Kb
Type : pdf

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola